Bierbrouwerij Maallust Veenhuizen

Toen ik in 2006 stopte als manager van het Ontwikkelingsbureau Veenhuizen, was alleen voor het Maallust-complex nog geen ondernemer gevonden. In de plannen van het Ontwikkelingsbureau was opgenomen dat er in de oude Graanmaalderij een ambachtelijke bierbrouwerij moest komen. Potentieel geïnteresseerde ondernemers vonden het echter te klein en te ver weg en daarom niet levensvatbaar.

“De Zware Jongens” gaan het avontuur aan

Met de burgemeester van Noordenveld (voorzitter van de Stuurgroep) had ik afgesproken dat ik verder zou zoeken naar een geschikte ondernemer voor de bierbrouwerij. Mocht dit niet lukken, dan zou ik zelf proberen om hier een onderneming op te zetten. Resultaat was dat ik de bierbrouwerij uiteindelijk zelf heb opgezet. Ik schreef een bidbook en benaderde een aantal bevriende ondernemers met de vraag of zij dit avontuur met mij wilden aangaan. Zij reageerden positief en gingen zelf ook op zoek naar medestanders.

Al bij de eerste plannen voor een brouwerij in Veenhuizen ontstond het idee om “Zware Jongens Bier” te gaan brouwen, met een knipoog naar de oorspronkelijke gevangenisfunctie van het pand. Na enige tijd hadden wij een groep van 25 ondernemers bij elkaar om samen Bierbrouwerij Maallust op te richten. Wij noemden onszelf “De Zware Jongens”.

Ambachtelijk brouwen met moderne technieken

We schreven een projectplan en onderhandelden met de Rijksgebouwendienst, de eigenaar van het pand. Met als uiteindelijk resultaat de oprichting van Maallust BV. De Rijksgebouwendienst ontwikkelde een restauratieplan en nam daarin ook verschillende onderdelen van de brouwerij-installatie op. De inbouw van de brouwinstallatie realiseerden we grotendeels zelf, evenals de inrichting van ons proeflokaal. We kochten een Kaspar Schultz brouwinstallatie in Bamberg (Duitsland), door kenners gezien als de Rolls Royce onder de bierbrouwinstallaties. Daarmee kunnen we met behulp van de modernste technieken op een ambachtelijke manier bierbrouwen.

In april 2011 werd Bierbrouwerij Maallust officieel geopend door zkh Prins Pieter van Vollenhove. Als laatste restauratieproject van de herontwikkeling van Veenhuizen, had de Rijksgebouwendienst de scheidend voorzitter van het Restauratiefonds bereid gevonden om de brouwerij te openen.

Het succes van brouwerij Maallust

Inmiddels brouwen wij tien verschillende soorten speciaal bier in brouwerij Maallust.

Verschillende van onze bieren hebben prijzen gewonnen, zoals de beste Tripel op het Bierfestival Groningen en het Beste Bockbier van Nederland in 2018. Daarnaast zijn wij door de Gemeente Noordenveld in 2014 uitgeroepen tot ‘Beste Ondernemer van Noordenveld’.

Na een uitbreiding en verbouwing in 2018, is de capaciteit van de brouwerij gegroeid naar 3.000 hl. Dat betekent dat wij jaarlijks zo’n één miljoen flessen bier op de markt kunnen brengen. Momenteel realiseren wij ongeveer twee derde van die capaciteit en behalen daarmee een omzet van ruim een miljoen euro.

We willen met Maallust niet alleen regionale bieren brouwen, maar ook een bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Daarom namen we in 2018 deel aan het project LCA (levenscyclusanalyse) van het Europese programma Food2020. Als een van de eerste bedrijven in Nederland brachten wij onze totale productieketen in kaart en berekenden op basis daarvan onze footprint. Deze bleek verrassend genoeg lager dan die van koffie of jus d’orange!

 

Duurzaam hop en gerst verbouwen is volgende stap!

In 2015 hield ik bij onze 25 aandeelhouders een pleidooi voor de productie van duurzame grondstoffen in onze eigen regio. Dit zou een prachtige aanvulling zijn op het toch al unieke verhaal van onze brouwerij. De aandeelhouders reageerden positief en gaven toestemming voor dit initiatief, mits het de bedrijfsvoering van Maallust niet in gevaar zou brengen.

Via mijn contacten vanuit het Ontwikkelingsbureau Veenhuizen ontstond met steun van de Provincie Drenthe het project “Biologische Hopteelt in Veenhuizen”. Sinds 2018 beschikken we over een biologisch hopveld van twee hectare op het terrein van het agrarisch bedrijf van de Penitentiaire Inrichting. Met de inzet van gedetineerden wordt hier biologische hop geteeld voor de productie van bier.

Inmiddels zijn we een samenwerking aangegaan met een ondernemer in Zuidbroek en verkopen we de hop aan bierbrouwers onder de handelsnaam “Noord Nederlandse Hop”. Veel collega-bierbrouwers in onze regio zijn geïnteresseerd in onze hop en samen met hen werken wij nu aan de volgende stap: het verbouwen van biologische brouwgerst in Noord-Nederland.

Adres

Hereweg 3a
9321 CL Peize

E-mailadres

henk@htmpact.nl

Telefoonnummer

06 - 11 000 676